Tortilla Española
Dzisiaj zajmiemy się bodaj najbardziej popularnym daniem hiszpańskim czyli tortillą hiszpańską. Chyba nie ma Hiszpana, który nie spróbowałby w swoim życiu tortilli. To niemalże symbol hiszpańskiej kuchni.
Nie jest znane do końca pochodzenie tego przysmaku, ale wiadomo, że pierwsze tortille pojawiły się już około 1519 roku, same zaś ziemniaki, które stanowią podstawę tortilli zostały sprowadzone do Europy przez Pizarro w 1537 roku jako przysmak…..dla zwierząt. W tamtych czasach bowiem uważano, że jest to produkt trujący dla człowieka, ponieważ pochodzi z ziemii!
Z tą historią związana jest również inna ciekawostka, otóż Hiszpanie na początku mylili bataty czyli „batatas” z „papas” i dlatego zaczęto mówić na nie właśnie „patatas”, nazwa którą stosuje się w odniesieniu do ziemniaków niemalże w całej Hiszpanii z wyjątkiem Andaluzji i Wysp Kanaryjskich, jak i reszty krajów Ameryki Południowej.
Istnieją różne rodzaje tortilli, ale mówi się, że Hiszpanie dzielą się na dwie grupy, tych którzy nie wyobrażają sobie życia bez tortilli z cebulą i tych, którzy jej nie znoszą…;)
Jakikolwiek rodzaj tortilli nie przypadnie nam do gustu, jest to świetny przysmak zarówno na śniadanie, lunch, obiad czy kolację.
Tutaj przedstawiamy Wam prosty przepis na naszą tortillę a la PALABRAS!!
¡Que aproveche!
1. Do tortilli potrzebujemy 10 jaj, 6 ziemniaków, sól i oliwę.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
3. Rozbijamy i miksujemy jaja.
4. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki.
5. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju.
6. Wsypujemy pokrojone ziemniaki.
7. Zalewamy zmiksowanymi jajami.
8. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 5 minut.
9. Gdy powierzchnia będzie już wystarczająco ścięta wykonujemy manewr odwrócenia – przykładamy talerz i zdecydowanie, szybko odwracamy patelnię tak aby talerz znalazł się na spodzie.
10. Tortillę zsuwamy delikatnie z talerza na patelnię, tak by przypiekła się też druga strona. Pozostawiamy na parę minut i gotowe!!!
A oto jak prezentuje się nasza tortilla!